Toggle menu
  • Award Winners 2012

    Design under 1ha

    Photography: Planit-ie
    WINNER
    Brockhole Jetty

    This was the first new jetty built for cruise boats on Lake Windermere in 70 years, designed to attract more visitors to the Lake District National Park Visitor Centre at Brockhole. The jetty and its landside facilities had to integrate with its surroundings. Planit-ie used local materials and craftsmen to create a deliberately hidden facility that did not impose on the local landscape. Access to the jetty is via a footbridge and the waiting area is separated from a footpath by the extension of an existing dry stone wall. This sheltered area can accommodate up to 150 people. The copper roof of the waiting area extends over the timber-clad drum of the ticket office. Planit-ie has led a project that might more commonly be architect-led with the utmost sensitivity to its surroundings.

    The judges said: ‘The materiality of this project is exceptional and grounds the project in the sensitive environment. It is a progressive project for the profession in terms of concept and quality.’

    Landscape architect: Planit-ie.
    Client: Lake District National Park Authority.
    Contractor: Chris Brammall.
    Project management + cost consultant: Turner and Townsend.

    Back to top >

    We use cookies to improve the browsing experience for you and others. If you would like to learn more about cookies please view our cookie policy. To accept cookies continue browsing as normal. Continue